Vårt ströbröd tillverkas hantverksmässigt i Bayern. Det gräddas utan tillsatta enzymer eller annat tjafs, och får till sist smak av passande aromatiska örter och kryddor.
På så sätt blir det rejäl fart på smakerna i pannan … eller där du önskar.

Vår Smula med Medelhavssmak passar perfekt till krispig panering av grönsaker, fisk, färsbiffar och schnitzlar samt till tofu eller ost. Kryddkrispet kan också användas i fyllningar för t.ex. paprika eller för att blanda med smulad fetaost. Alltid med ett riktigt smakrikt resultat!

Vi har naturligtvis också riktigt bra recept med Smula för dig:
En riktigt god Siciliansk pasta och Panerade grönsaker med Medelhavssmak.

Siciliansk pasta med Smula Medelhav

Tid 25 min 4 personer
 • 1 stor aubergine
 • 800 g tomater
 • 400 g pennepasta
 • 2–3 vitlöksklyftor
 • 7 msk olivolja
 • oraffinerat bergsalt
 • 125 g Herbaria Smula Medelhav
 • 1/2 knippe mynta

Smulatips:

I södra Italien ströddes förr i tiden enligt traditionen rostade skorpsmulor på pastarätter, bönrätter och soppor – det görs också ofta i dag – många syditalienska rätter är därmed också för veganer. Ibland kombinerades också skorpsmulor med lokala osttyper; till en siciliansk penne med aubergine valde man t.ex. ofta riven ricotta, antingen ricotta infornata eller ricotta insalata. Båda är mjuka i konsistensen och passar perfekt till vår krispiga Medelhavssmula.
 1. Tärna auberginen och fräs den utan fett i en panna med non stickbeläggning, ca 8–10 minuter på hög värme. Rör tills bitarna blivit jämnt brynta runt om. Tärna tomaterna och skär bort stjälkfästet. Låt tomaterna koka samman till halva mängden på medelhög värme.
 1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Fräs hastigt Herbaria Smula Medelhav krispigt med 3 msk olivolja. Låt svalna på en tallrik. Fräs vitlöken i en kastrull med resterande olivolja i 1 minut. Tillsätt aubergine och tomater och smaka av med salt. Hacka myntan grovt.
 1. Häll bort vattnet på pastan, blanda med mynta och sås och ge allt ett hastigt uppkok. Lägg upp pastan på tallrikar och strö på rostad Smula Medelhav.

Panerade grönsaker och fetaost

Tid 35 min 4 personer
 • 600 g grönsaker t.ex. aubergine, zucchini, rödlök, fänkål eller babykronärtskocka
 • 200 g fetaost
 • 1,5 dl nötmjölk eller annan veganmjölk
 • 80 g kikärtsmjöl eller annat glutenfritt mjöl
 • oraffinerat bergsalt
 • 100 g Herbaria Smula Medelhav
 • 2,5 dl olivolja
 • 2 ekologiska citroner

Panieren

Dies ist eine feine vegane Art zu panieren – wer will kann stattdessen Gemüse und Käse ganz einfach auch zuerst in Mehl wenden, dann durch verquirltes Ei ziehen und zuletzt in den Bröseln wälzen. Die Art des Mehls können Sie auch für die vegane Methode variieren, wer kein Problem mit Gluten hat, kann auch ganz einfach Weizenmehl verwenden.
 1. Ansa och skölj grönsakerna. Skär grönsaker med kort tillagningstid i knappt 1 cm tjocka skivor. Grönsaker med längre tillagningstid förbereds genom att de får sjuda eller ånga nästan klara i saltat vatten. Skala (låt rotänden vara kvar) och dela rödlöken i fyra delar. Dela fänkålen på samma sätt, men i åtta delar.
 1. Putsa babykronärtskockorna: Skär bort den spetsiga övre delen på kronärtskockorna, på större exemplar behöver mer än hälften skäras bort. Avlägsna de yttre sega bladen med en vass kniv. Skala stjälken och kapa den till 5 cm längd. Dela kronärtskockorna mitt på och gröp ur trådarna i mitten med en tesked (behövs inte på riktigt små skockor). Skär kronärtskockan på samma sätt som fänkålen och lägg bitarna efter hand i citronvatten så att de inte mörknar.
 1. Skär fetaosten i stora tärningar. Blanda nötmjölk med kikärtsmjöl till en krämig smet, salta eventuellt och låt smeten svälla ett par minuter. Vänd grönsakerna och fetaostbitarna i smeten och panera dem därefter i Herbaria Smula Medelhav.
 1. Fritera de panerade grönsaks- och ostbitarna i två stora pannor med olivolja på medelhög värme i ca 4 minuter, så att de blir gyllenbruna och krispiga runt om. Lägg bitarna på hushållspapper så att överflödig olja sugs upp och servera med citronklyftor. Bjud en grönsallad till.